Yadda saxlayın ki, bu problemin həlli üçün düzgün pəhriz əsasdır! Bədəndə iltihab bir çox ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər. İltihabdan qorunmaq üçün gündəlik pəhrizinizdə hansı məhsullardan qaçmalı olduğunuzu bilməlisiniz.
Revmatoid artrit, ateroskleroz, sızanaqlar, sinüzit, astma, diş əti və diş xəstəlikləri kimi ağız boşluğu xəstəliklərinin kökləri çox vaxt bədənimizdə inkişaf edən iltihaba bağlıdır.
Üstəlik, araşdırmalar göstərib ki, bu hallar xərçəng riskini də artırır. Lakin bəzi məhsulları pəhrizdən xaric etməklə onların qarşısını almaq olar. Təəccüblüdür ki, bunlar çox məşhur yeməklərdir.
Şəkərlə zəngin qidalar orqanizmdə iltihab yaranmasına səbəb olur. Bunlara konfet, peçenye, şokolad və lolipop kimi şirniyyatlar və ağ çörək, ət marinadları və souslar aiddir. Bu cür məhsulların istehlakı qan şəkərinin səviyyəsinin sürətlə artmasına, daha sonra isə sürətlə azalmasına səbəb olur. Onları pəhrizdən çıxarmaq qısa müddətdə nəzərəçarpacaq faydalar göstərəcəkdir.
Bu siyahıya saxaroza, yüksək fruktoza və qarğıdalı siropu da daxildir. Alimlər onların zərərli təsirlərini təsdiqləyirlər. "American Journal of Clinical Nutrition" jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, yüksək qlisemik indeksli məhsullar (çoxlu sadə şəkər ehtiva edənlər) iltihaba səbəb olur.
Keyfiyyətsiz ət məhsullarından və yüksək işlənmiş qidalardan da çəkinmək lazımdır. Sosislər, konservləşdirilmiş qidalar, pastalar, ət parçaları və mexaniki olaraq çəkilmiş ətdən hazırlanmış burqerlər qida dəyərinə malik deyil və pəhrizimiz üçün ən pis seçimdir.
Bunlar xüsusilə uşaqlar üçün zərərlidir. Kaliforniya Universiteti tərəfindən aparılan araşdırmalar belə məhsulların iltihaba səbəb ola biləcəyini təsdiqləyib. Bundan əlavə, qırmızı ətin tərkibində bu problemlərə səbəb olan araxidon turşusu var. Həddindən artıq istehlak edilərsə, yarana biləcək potensial sağlamlıq problemlərinin siyahısı həqiqətən çox uzundur.
Yağ da sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər
Trans yağlar kimi tanınan bərkimiş bitki mənşəli yağlardan da imtina etmək mütləqdir. Onlar yalnız iltihaba səbəb olmurlar. Bu yağlar, həmçinin diabet, xərçəng, ateroskleroz, ürək xəstəlikləri və qan dövranı sistemi problemlərinə də səbəb ola bilər.
Trans yağlar hansı məhsullarda olur? Duzlu qəlyanaltılar, hamburqerlər, hazır yeməklər və hazır əriştələrdə də trans yağlar ola bilər.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”