19 fevral 2025 00:12
229

Sakitləşmək üçün nə yeyək?

Stresdən qaçmaq üçün özünüzə və yaxınlarınıza diqqət yetirməlisiniz.

Düzgün pəhriz seçimləri streslə mübarizə aparmağa və əhvalı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Tünd şokolad

Şokoladın tərkibindəki şəkər serotonin səviyyəsini azaldır. Bu, lipidlərin əmələ gəlməsini artırır və stress hormonu səviyyəsini azaldır. Antioksidantlarla zəngindir.

Yağlı balıq

Somon, sardina və skumbriya kimi balıqlar iltihabı azaldan və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.

“Journal of Clinical Psychiatry” jurnalında dərc edilən bir araşdırma omeqa-3-ün narahatlıq səviyyələrini azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərib.

Avokado

Bu Cənubi Afrika meyvəsi beyin sağlamlığını dəstəkləyən və stresslə mübarizə aparan B vitaminləri ilə zəngindir. Avokado həmçinin insanı tox və doymuş hiss etdirən sağlam yağlarla doludur.

Qoz-fındıq

Badam, qoz, günəbaxan tumu və balqabaq toxumu kortizol (stress) səviyyələrini tənzimləməyə kömək edən bir mineral olan maqneziumla zəngindir.

Onlar, həmçinin bədəni enerjini sabit saxlamaq üçün yaxşı dozada protein və sağlam yağlarla təmin edir.

Ruibos çayı

Bu sağlam Cənubi Afrika çayı təbii olaraq kofeinsizdir və streslə mübarizə aparmağa kömək edən antioksidanlarla zəngindir. Tərkibində həmçinin stress hormonlarını aşağı salan aspalatin var.

Stresli olduğunuz zaman məsləhət görülən qidalarla yanaşı uzaq durmaq lazım olan qidalar da var:

Şəkərli qəlyanaltılar və un məmulatları

Şəkər sürətli enerji artımı verə bilsə də, həm də problemlər yaradır- daha da yorğun və əhval-ruhiyyəsiz hiss etdirə bilər. Həddindən artıq şəkər stresi pisləşdirən iltihabı artıra bilər.

Həddindən artıq kofein yüklənməsi

Həddindən artıq kofein adrenalin və kortizolu yüksəldərək stress və narahatlığı daha da artırır. Stresin bərpası üçün çox vacib olan yuxunu da poza bilər.

Fəstfud və işlənmiş qidalar

Yüksək dərəcədə işlənmiş qidalar zərif karbohidratlar, qeyri-sağlam yağlar və süni əlavələrlə yüklənir, bu da iltihabı tətikləyə bilir və beyin funksiyasına mənfi təsir göstərir.

Alkoqol

Bir çox Cənubi Afrikalılar dincəlmək üçün spirtə müraciət etsələr də, lakin əslində bu yuxunu pozur, bədəni susuzlaşdırır və uzun müddət narahatlığı artırır.

Qızardılmış yeməklər

Qızardılmış qidalar trans yağlarla zəngindir ki, bu da iltihaba, ləng həzmə səbəb ola bilər və stress əlamətlərini daha da pisləşdirər.

Yediyiniz yemək həm fiziki, həm də zehni olaraq necə hiss etməyinizdə güclü rol oynayır. Stress zamanı dadlı qidaya çatmaq cazibədar olsa da, uzunmüddətli təsirlər narahatlıq, yorğunluq və əhval dəyişikliyini gücləndirə bilər.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”