24 may 2025 00:27
117

Meyvə-tərəvəzi necə düzgün yumaq olar?

Meyvə və tərəvəzlər sağlam qidalanmanın əsasını təşkil edir. Amma onlardan maksimum fayda əldə etmək üçün qabıqlarını soysanız belə, düzgün yumaq lazımdır. Niyə? Səbəblər haqqında bu yazıda məlumat verəcəyik.

Rusiyali infeksionist Georgi Sapronov meyvə və tərəvəzləri qabığını yeyib-yeyməyəcəyinizdən asılı olmayaraq həmişə yumağı məsləhət görür. Onların səthində kir, toz, bakteriya, viruslar və bitkilərin müalicəsi üçün istifadə olunan kimyəvi maddələr ola bilər. Yuyulmamış meyvələr mikrob mənbəyinə çevrilə bilər. Xüsusilə dəri zədələnirsə, bıçağa, sonra dəriyə düşə bilər.

Tərəvəz və meyvələri necə düzgün yumaq olar?

- Mülayim temperaturda axar sudan istifadə edin;

- Sərt meyvələr üçün: kirləri təmizləmək üçün yumşaq fırça və ya süngərdən istifadə edin;

- Kök, tərəvəz və göyərtini 10-15 dəqiqə sərin suda isladın, sonra yaxşıca yuyun;

- Giləmeyvə və yumşaq meyvələri bir süzgəcdən istifadə edərək axan suyun altında diqqətlə yuyun;

- Yuduqdan sonra yeməyi təmiz dəsmal və ya kağız dəsmal ilə qurudun;

- Sabun və ya yuyucu vasitələrdən istifadə etməyin: onlar sorula və qidaya daxil ola bilər;

- Əlavə təmizlik üçün meyvəni duzlu suda və ya soda məhlulunda 5-10 dəqiqə isladıb, sonra yaxşıca yuya bilərsiniz.

Meyvə və tərəvəzləri yeməkdən və ya yemək hazırlamadan əvvəl yumağı məsləhət görürük. Bunu əvvəlcədən etsəniz, qoruyucu təbəqənin zədələnməsi səbəbindən meyvələr xarab ola bilər.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”