09 oktyabr 2024 02:26
563

Damarları təmiz saxlamaq üçün…

Sağlamlıqla bağlı tez-tez yeməməli olduğumuz qidalara diqqət yetiririk - sevdiyimiz yağlı, şəkərli və qızardılmış yeməkləri kəsirik. Bəs söhbəti dəyişdirsək və damarlarımızı təmiz və ürəyimizi sağlam saxlamaq üçün nə yeməli olduğumuzu müzakirə etsək necə olar? Pəhriz vasitəsilə ürək sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa hazırsınızsa, aşağıda sizin üçün 12 qida var:

Giləmeyvələr

Qaragilə, çiyələk, moruq - seçiminizi edin! Bu kiçik tumlu və ətli meyvələr iltihabı azaldan və damarlarınızı zədələnmədən qoruyan antioksidantlarla doludur. Səhər sıyığınıza əlavə edilmiş bir ovuc giləmeyvə ürəyinizin ən yaxşı dostu rolunu oynaya bilər.

Pomidor

Pomidorun tərkibində pis xolesterolu azaldan və qan damarlarını rahatlaşdıran güclü antioksidant olan likopen var. Təzə, bişmiş və ya sousda pomidor yeməklərinizə asan bir əlavədir.

Qoz-fındıq

Hər gün bir ovuc badam və ya qoz xolesterolu azalda bilər. Fındıq, xüsusilə badam və qoz, sağlam yağların kiçik külçələri kimidir. Tərkibində omeqa-3, lif və E vitamini olan bu xırtıldayan qəlyanaltılar qan damarlarınızı açmaq üçün birlikdə effektiv işləyir.

İri yarpaqlı bitkilər

İri yarpaqlı göyərtilər yalnız salat kütləsi üçün deyil. Kələm, kahı, ispanaq və arugula qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən kalium kimi vitamin və mineralları ehtiva edir. Tərkibindəki nitrat qan damarlarının elastikliyini dəstəkləyir, bədən mayelərinin rəvan axmasına və arteriyaların düzgün məsafədə olmasına imkan verir.

Sitrus meyvələri

Portağal, limon, qreypfrut kimi sitrus meyvələri C vitamini və lif daşıyır, hər ikisi də yağ səviyyəsini azaltmaq üçün əladır. Üstəlik, onlar qan təzyiqini azalda və damarlarınızı elastik edə bilər, buna görə də suyunuza bir az ləzzət əlavə edin və ya qəlyanaltı kimi şirəli portağaldan həzz alın.

Tünd şokolad

Bəli, düz oxudunuz! Tünd şokolad (70% kakao və ya daha yüksək) qan axınını yaxşılaşdıran və ağ qan hüceyrələrinin qan damarlarınızın divarlarına yapışmasını dayandıraraq arteriyaları geniş şəkildə açıq saxlayan flavonoidlərlə doludur.

Avokado

Yağlı, dadlı və sağlam yağlarla doldurulmuş avokado doymamış yağlarla zəngindir, pis xolesterini azaldır, yaxşı xolesterolu artırır. Siz, həmçinin tostunuza bir az avokado dilimləyə bilərsiniz, çünki onlar demək olar ki, istənilən bir yeməyə “qaymaqlı” bir toxunuş əlavə edir.

Soğan

Bizi “ağlatsa” da, araşdırmalar soğanın damarların sərtləşməsinin qarşısını necə ala biləcəyini və onları gündəlik pəhrizinizdə mütləq olması lazım olduğunu göstərir. Soğan yeməklərinizə dad verməkdən daha çox şey edir. Bu tərəvəz qan təzyiqini aşağı salan və həssaslığı azaldan flavonoidlərlə doludur.

Çuğundur

Bu tərəvəz hər kəsin sevimlisi olmaya bilər, lakin azot oksidi səviyyəsini yüksəltmək, damarları açmağa kömək etmək və qan dövranını yaxşılaşdırmaq üçün əladır. Çuğundur, istər qovrulmuş, istərsə də şirə şəklində olsun, damarlarınıza sərbəstlik verir və qan təzyiqinizi tənzimləyir.

Kətan toxumu

Kiçik, lakin güclü bir məhsuldur. Kətan toxumu iltihabı azaldan və qan təzyiqini aşağı salan omeqa-3 yağ turşularının əsas bitki əsaslı mənbəyi kimi seçilir. Yulaf əzməsi və ya qatığın üzərinə səpməklə istehlak edə bilərsiniz.

Yaşıl çay

Yaşıl çay içmək rahatlaşdırıcı bir içkidən daha çox fayda verir. Tərkibində katexinlər adlanan antioksidantlar var və qan axınını yaxşılaşdırmaqda və arteriyaları tıxanan yağların oksidləşməsinin qarşısını almaqda çox faydalıdır. Günortadan sonra qəhvə əvəzinə bir fincan yaşıl çaya üstünlük verin.

Zeytun yağı

İşlətdiyiniz yağı zeytun yağı ilə dəyişməyin vaxtıdır! Niyə? Bu Aralıq dənizi məhsulu pis yağları bədəndə yox edən və iltihabı azaldan mono doymamış yağları ehtiva edən həyati bir tərkib hissəsidir. Onu salatlarda, qızartmalarda istifadə etmək tövsiyə olunur.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”