Səhər acqarına nə yeyirsiniz? Orqanizmimizin acqarına bütün qidaları məmnuniyyətlə qəbul etmədiyini bilirsinizmi?
Uşaqların zarafatını xatırlayın: “Acqarına nə qədər piroq yeyə bilərsiniz? - Təxminən on dənə! "Xeyr, yalnız biri, çünki qalanları acqarına olmayacaq!"
Acqarına yeyilməməsi lazım olan qidalar bunlardır:
Sitrus meyvələri
Bu meyvələr acqarına yeyildikdə allergiyaya və qastritə səbəb ola bilər. Buna görə də səhər yeməyində bir stəkan portağal suyu içməzdən əvvəl yulaf əzməsi yemək məsləhətdir.
Banan
Bananın tərkibində ürək-damar sisteminin fəaliyyətini tənzimləyən çoxlu maqnezium var. Bu meyvəni acqarına istehlak etməklə, kalsium-maqnit balansını poza bilərsiniz.
Çiy tərəvəzlər
Çiy tərəvəzlərin tərkibindəki turşular mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Bu, xoralar və qastritə səbəb olur.
Qatıq
Təəccüblüdür ki, qatıq da siyahıya düşüb. Səhər orqanizmin qatıq bakteriyasına ehtiyacı yoxdur, o özü hər şeyin “öhdəsindən gəlir”. Buna görə də acqarına qatığın faydası sıfıra bərabərdir. Ən yaxşısı səhər yeməyindən 2 saat sonra və ya axşam istehlak edilməlidir.
Soyuq içkilər
Soyuq içkilər səhər saatlarında həzm prosesinin düzgün başlamasına mane olur. Onları ilıq içkilərlə əvəz etmək daha yaxşıdır.
Şirniyyatlar
Mədəaltı vəzi insan yuxudan oyanan kimi dərhal lazımi miqdarda insulin istehsal edə bilmir. Buna görə də acqarına şirniyyat yemək məsləhət görülmür. Səhər şirniyyat yemək qan şəkərini artıra bilər.
Qəhvə
Acqarına qəhvə də sağlamlığınıza mənfi təsir göstərəcək. Qəhvə mədə selikli qişasını qıcıqlandırır və o, mədə şirəsi istehsal edir. Davamlı acqarına qəhvə qəbul edilərsə, zamanla qastrit inkişaf edə bilər.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”