Acgözlük dinlərdə günah sayılır. Ancaq açıq şəkildə demək olar ki, bütün insanlar özlərini bir az sevincdən - ləzzətli yeməklərlə sevindirməkdən imtina edə bilməzlər.
Ancaq bəzi dadlı, tanış, ekzotik və ya adi məhsullar var ki, ciddi problemlərə səbəb ola bilər, hətta insanı öldürə bilər. Bunu ən adi pomidor belə edə bilər.
Kartof
Menyumuzdakı əsas karbohidratlardan biri olan kartof düzgün əkilmədikdə, həddindən artıq mayalanmada və ya uzun müddət düzgün saxlanmadıqda təhlükəli, zəhərli bitki qlikoalkaloidi olan solanin istehsal edə bilər.
Albalı
Uşaqlara nəzarət etmək və onlara albalı tumlarını çeynəməyə icazə verməmək vacibdir (və bunu özünüz etməkdən də çəkinin). Onların tərkibində olan amiqdalin adlı birləşmə insan orqanizmində siyanidin sərbəst buraxılmasına səbəb olur və zəhərlənməyə gətirib çıxarır.
Şampinyonlar
Bu göbələk növü daha sadə və təhlükəsizdir. Ancaq yenə də çirklənmiş torpaqda yetişən şampinyonlar və ya yabanı olanlar da zəhərlənmə verə bilər.
Rhubarb
Bu bitkinin yarpaqlarda olan oksalat turşusu ürəkbulanma və qusmaya səbəb ola bilər.
Liçi
Bu ekzotik meyvədə qızdırma və qıcolmalara səbəb ola bilən çoxlu təbii toksinlər var. Meyvəni protein qidaları ilə birlikdə yemək arzuolunmazdırsa, boş bir mədədə qəti qadağandır. Xüsusilə uşaqlar və yeniyetmələr yeməsə daha yaxşı olar.
Fıstıq
Fıstıq allergiyası immunitet sisteminin məhsulun tərkibində olan müəyyən zülallara reaksiyasıdır. Dəri, tənəffüs və mədə-bağırsaq reaksiyaları şəklində özünü göstərə bilər.
Paxlalılar
Bir çox növ lobya insanlarda və heyvanlarda qırmızı qan hüceyrələrini birləşdirə bilən fitohemaqqlütinin toksinini ehtiva edir.
Karambola (ulduz meyvəsi, tropik ulduz, ulduz alma)
Sağlam böyrəkləriniz varsa, narahat olmaq üçün heç bir əsas yoxdur. Ancaq böyrək problemi varsa oksalat turşusunun yüksək səviyyəsinə görə ekzotik meyvələrdən imtina etmək daha yaxşıdır.
Pomidor
Bu bitkidə də eyni maddə - qlikoalkaloid solanin zəhərlənməyə səbəb olur. Orqanizmdə dozası yüksək olarsa ümumi narahatlığa, şiddətli ağrılara və mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Sözügedən maddə əsasən yetişməmiş pomidorların tərkibində var.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”