18 fevral 2025 00:11
237

Ətdən başqa nə yeyək?

Zülalla zəngin qidalar adətən heyvan məhsulları ilə əlaqələndirilir. Lakin çoxsaylı tərəvəzlər- ispanaq, brokoli və qulançar və s. əslində əhəmiyyətli miqdarda protein təklif edir.

“İki sahil” “Health.com”a istinadən bildirir ki, zülal möhkəm əzələlərin, sümüklərin və dərinin sağlam qalmasında mühüm rol oynayır. Pəhrizə bitki əsaslı zülalların əlavə edilməsi təkcə zülal ehtiyaclarını ödəmir, həm də ümumi sağlamlığı dəstəkləyən əsas vitaminlər, minerallar, lif və faydalı bitki birləşmələrini təmin edir.

Aşağıdakı altı yüksək proteinli tərəvəzi pəhrizinizə əlavə edə bilərsiniz:

Mərcimək

Bir fincan (250 qram) bişmiş mərciməkdə 17,9 qram protein var. O, həmçinin lif üçün Gündəlik Dəyərin (DV) təxminən 56%-ni əhatə edir.

Düyü kimi bütün taxıllarla birləşdirildikdə, mərcimək bütün doqquz əsas amin turşusu ilə tam protein profili təmin edir.

İspanaq

Bir fincan bişmiş ispanaq 6 qram protein təmin edir. Vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir, xəstəliklərin qarşısının alınması və sümük sağlamlığı üçün “güc mərkəzi” kimi xidmət edir.

Noxud

Bişmiş stəkan başına 14,5 qram protein olan noxud çoxyönlü və qidalı paxlalıdır. Noxud ürək sağlamlığını dəstəkləyir, çəki idarə etməyə kömək edir və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə təsir edir.

Brokoli

Bişmiş brokolinin orta ölçülü porsiyası 4 qram protein ehtiva edir və xüsusilə dəmirin mənimsənilməsini və immunitet funksiyasını gücləndirən C vitamini ilə zəngindir.

Qulançar

Hər fincan üçün 4,3 qram protein təklif edən bu aşağı kalorili tərəvəz C və K vitaminləri ilə zəngindir. Dadını və qidalandırıcı faydalarını qorumaq üçün onu sote, qovrulmuş və ya buxarda bişmiş formada qəbul etmək yaxşıdır.

Ənginar

Bir fincan üçün 10 qram protein təmin edən ənginar zülal, lif və antioksidantlarla zəngindir ki, bu da onu istənilən pəhrizin çoxyönlü komponentinə çevirir.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”