13 dekabr 2024 01:27
276

Zeytunun bitməyən faydaları

Zeytun Aralıq dənizi pəhrizinin əsas tərkib hissəsidir və təkcə özünəməxsus dadı ilə deyil, həm də çoxsaylı faydaları ilə tanınır. Antioksidantlarla zəngin olan zeytun hüceyrə zədələnməsi ilə mübarizə aparmağa kömək edir və xroniki xəstəliklər riskini azaldır. Bundan əlavə, bu bitkinin sağlam yağ tərkibi, ilk növbədə oleik turşusu, pis xolesterini azaltmaqla və yaxşı xolesterolu artırmaqla ürək-damar sağlamlığının yaxşılaşmasına kömək edir.

Qara zeytunda yaşıldan daha çox dəmir var. Zeytunun müntəzəm istehlakı, təkli doymamış yağ turşuları ilə zənginliyi sayəsində ürək-damar sağlamlığı üçün bir sıra faydalara çevrilir. Bu sağlam yağlar "pis" xolesterinin (LDL) səviyyəsini azaltmağa, "yaxşı" xolesterinin (HDL) səviyyəsini artırmağa və qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir. Bundan əlavə, zeytunun tərkibində olan antioksidantlar hüceyrələri oksidləşdirici zədələrdən qoruyur, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafında əsas amillər olan arterial iltihab və qan laxtalanma riskini azaldır.

Zeytun haqqında maraqlı faktlar:

Zeytunun vətəni Yunanıstandır və Aralıq dənizi pəhrizində ən yaxşı qidalardan biri hesab olunur.

Yaşıl və qara zeytun demək olar ki, eyni faydaya malikdir, ancaq tünd olanlar daha çox kalorilidir.

Yağ istehsalı üçün istifadə edilən zeytun noyabrdan yanvar ayına qədər yığılır. Yeri gəlmişkən, zeytun yağının faydaları ilə tanışsınızmı?

3,5 unsiya yaşıl zeytun 110 kaloriyə bərabərdir.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”